Electricitatea statica

Experimente



Adezivul nevazut



Aveti nevoie de


Materiale


Unelte si instrumente


Cum procedati


Asezati o punga de plastic pentru congelator, bine intinsa, pe suprafata mesei. Apasati-o cu o mina la una din margini, pentru a o impiedica sa se miste, si trageti peste ea, apasind, tesatura de lina. Repetati operatia de mai multe ori. Intoarceti punga pe partea opusa si faceti aceeasi manevra.

Luati punga de pe masa si asezati-o, intinsa, pe un perete. Ea va ramine acolo, parca ar fi fost fixata cu un adeziv. Notati-va ora si minutul la care ati asezat punga pe perete.

Pregatiti, in acelasi mod, o alta punga si intindeti-o pe tavan, unde va ramine. Notati-va momentul la care ati facut acest lucru.

Cit pungile stau cuminti acolo unde le-ati asezat, aveti timp sa pregatiti altele si sa observati felul in care ele sunt atrase de corpurile voastre. Puteti incerca acest lucru cu obiecte metalice (frigiderul, usa de la intrare), din lemn (usile interioare) sau din alte materiale.

Notati orele la care pungile de pe perete si, respectiv, tavan se desprind si cad. Daca ati frecat bine pungile si aerul este uscat, s-ar putea sa asteptati ore intregi pina cind adezivul nevazut dispare si pungile se desprind.


Ce se intimpla?


Prin frecare, pe suprafeta pungii trece o foarte mica parte din electronii atomilor de pe suprafata tesaturii. Astfel, punga are acum mai multi electroni decit protoni, dobindind o sarcina electrica negativa. La apropierea pungii incarcate negativ de un corp neutru (perete, tavan, etc.) in corpul neutru are loc o rearanjare a sarcinilor electrice. In acel corp numarul total de electroni ramine in continuare egal cu numarul de protoni dar la suprafata sa, in apropierea pungii negative, apare o zona incarcata pozitiv. Aici, electronii sunt mai putini decit protonii; pentru ca numarul de electroni nu s-a modificat, alta zona, mai indepartata, va capata un surplus de electroni, devenind negativa.

 

 

Punga negativa este respinsa de zona negativa a corpului neutru dar este, in acelasi timp, atrasa de zona pozitiva a acestuia. Deoarece zona pozitiva este mai apropiata decit cea negativa, atractia este mult mai puternica decit respingerea. In acest fel se explica atractie reciproca intre punga incarcata negativ si diferite obiecte neutre. In timp, punga pierde surplusul de electroni iar distributia sarcinilor de pe corpul neutru revine la cea initiala, in care fiecare portiune din el era neutra. Astfel, atractia intre punga si corpul neutru dispare.

  Inapoi la pagina experimentelor